Roczne sprawozdanie z prac Komisji Kultury, Oświaty, Rekreacji i Promocji Starego Miasta [2016]

Prace komisji opierały się przede wszystkim na spotkaniach i działaniach dotyczących problematyki kulturalnej i społecznej, związanych m.in. z wdrażaniem Kodeksu Dobrych Praktyk, debatą o społecznej odpowiedzialności Starego Miasta, wspieraniem powstania Koalicji Śródmiejskich Rad Osiedli.

Prace radnych obejmowały także następujące elementy:

– dyskusje i spotkania w tematyce zagospodarowania przestrzeni miejskich: meble i zieleń na ul. Wrocławskiej, funkcjonowanie letnich ogródków gastronomicznych oraz targowisk (jarmarki na Starym Rynku, wydarzenia na pl. Wolności)

– współpraca ze stowarzyszeniami z okolic Pl. Bernardyńskiego, Starego Rynku

– organizacja Dni starego Miasta w Parku Stare Koryto Warty (piknik staromiejski, warsztaty, animacje, pokaz zabytkowych samochodów na ul. Wrocławskiej, debata w Pawilonie Nowa Gazownia, rajd rowerowy)

– realizacja zadań ze środków powierzonych w CK Zamek: Staromiejska Migawka (konkurs fotograficzny i wystawa), koncert na scenie Quadro w ramach Dni starego Miasta, spotkania bożonarodzeniowe (animacje dla dzieci, koncert, zakup biletów na karuzelę), Dzień Dziecka zorganizowany na płycie placu Wolności (czytanie bajek, warsztaty medyczne dla dzieci, malowanie trampek dla dzieci z Afryki), Konkurs Poezji dla seniorów, organizacja olimpiady międzyprzedszkolnej, współfinansowanie wydarzeń kulturalnych, rekreacyjnych dla seniorów z terenu Osiedla, zakup biletów do Teatru Animacji dla dzieci z terenu Osiedla

– ustalenia dotyczące nowej infrastruktury rekreacyjnej na terenie Osiedla (Park Marcinkowskiego – plac zabaw, siłownia, Wartofrajda – kontrola realizacji zadania)

– Zielony Poznań – realizacja konkursu na terenie Starego Miasta, organizacja gali finałowej

– współpraca z Dziecięcą Radą Miasta Poznania – organizacja spotkania wraz z fundacją ARS, przekazanie Mapy Marzeń w formie wniosku do Prezydenta Miasta z prośbą o ujęcie wnioskowanych działań w budżecie miasta

– warsztaty ceramiczne „Glina i Pamięć” – cykl spotkań dla staromiejskich rodzin w GM Arsenał

– uczestnictwo w pracach komisji konkursowej w ramach Staromiejskich Inicjatyw Osiedlowych oraz kontrola sprawozdań wnioskodawców

– współpraca przy rozdysponowaniu choinek dla przedsiębiorców fundowanych przez UMP

Podjęte stanowiska: