Stanowisko w sprawie skweru przy ul. Królowej Jadwigi

W zwiazku z uwagami mieszkańców RO zajęła ,na posiedzeniu 30 czerwca 2011 r., stanowisko w sprawie lokalizacji „toalety dla psów” na ternie  zieleńca zlokalizowanego u zbiegu ul. Królowej Jadwigi i ul. Strzeleckiej. Po konsultacjach z mieszkańcami oraz pracownikami ZZM  zaproponowano wprowadzić do pierwotnego projektu następujące zmiany:

a)      całkowita rezygnacja z lokalizacji na terenie zieleńca wybiegu dla psów i toalety dla psów;

b)      wprowadzenie na całym terenie zieleńca bezwzględnego zakazu wyprowadzania psów;

c)      wykonanie dodatkowej ścieżki łączącej projektowaną ścieżkę (nawierzchnia żwirowa) z przejściem na teren należący do Spółdzielni Mieszkaniowej Służby Zdrowia w Poznaniu, zgodnie z załącznikiem do niniejszej uchwały.

UZASADNIENIE

w sprawie dokonania zmian w projekcie budowlano – wykonawczym przebudowy zieleńca położonego przy ulicach Królowej Jadwigi i Strzeleckiej

Zieleniec położony przy ulicach Królowej Jadwigi i Strzeleckiej (popularnie zwany Skwerem Królowej Jadwigi) przylega do wymienionych ulic oraz do nieruchomości, na których znajdują się budynki wielomieszkaniowe, pozostające w zasobach Spółdzielni Mieszkaniowej „Domy Spółdzielcze” w Poznaniu oraz Spółdzielni Mieszkaniowej Służby Zdrowia w Poznaniu.

Zgodnie z postulatami i działaniami dawnej Rady Osiedla Rybaki-Piaski, prowadzonymi od 2008 roku, Zarząd Zieleni Miejskiej podjął działania zmierzające do rewaloryzacji Skweru Królowej Jadwigi. Po uzyskaniu odpowiednich decyzji i formalnym powierzeniu terenu, przygotowano również projekt przebudowy oraz ogłoszono i rozstrzygnięto przetarg, a następnie w czerwcu 2011 roku przystąpiono do prac wykonawczych w ramach projektu pod nazwą „Rewaloryzacja zieleńca położonego przy ulicach Królowej Jadwigi i Strzeleckiej w Poznaniu wraz z pracami porządkowymi i pielęgnacją gwarancyjną założonej zieleni w roku 2012” (ZZM.ZP/3410-60/11).

W trakcie prac projektowych jesienią 2010 roku nie doszło do konsultacji z mieszkańcami oraz nie dokonano publicznej prezentacji projektu przebudowy Skweru, wobec czego dopiero po rozpoczęciu prac wykonawczych grupa mieszkańców uzyskała wiedzę o szczegółach projektu i wystąpiła do Rady Osiedla z postulatami dokonania zmian. W wyniku zorganizowanego spotkania o charakterze konsultacji, podczas II posiedzenia Komisji Rewitalizacji i Polityki Przestrzennej w dniu 20 czerwca 2011 roku, mieszkańcy Osiedla, radni Rady Osiedla, przedstawiciele właściwych spółdzielni mieszkaniowych oraz reprezentanci Zarządu Zieleni Miejskiej uzgodnili zakres odpowiednich zmian satysfakcjonujących mieszkańców. Komisja Rewitalizacji i Polityki Przestrzennej podczas II posiedzenia przyjęła jednogłośnie stanowisko popierające postulaty mieszkańców i przychylające się do ich protestów, zwłaszcza ze względu na uwarunkowania sanitarne, higieniczne i ze względów bezpieczeństwa dzieci bawiących się na odnowionym Skwerze.

Ponadto Zarząd Spółdzielni Mieszkaniowej Służby Zdrowia w Poznaniu zwrócił uwagę na potrzebę wykonania odpowiedniej ścieżki łączącej teren należący do tej Spółdzielni (w tym wejście na podwórze nieruchomości) ze ścieżkami na odnowionym Skwerze.

Zgodnie z ustaleniami z Zarządem Zieleni Miejskiej, przyjęcie odpowiedniej uchwały Rady Osiedla pozwoli na niezwłoczne dokonanie odpowiednich zmian zgodnych z oczekiwaniami mieszkańców oraz radnych Komisji Rewitalizacji i Polityki Przestrzennej.

W związku z powyższym oraz na podstawie § 28 ust. 1 w powiązaniu z § 9 pkt 7 lit. a) Statutu Osiedla Stare Miasto, który stanowi o tym, że Osiedle realizuje swoje zadania przez opiniowanie projektów i przedsięwzięć jednostek organizacyjnych Miasta dotyczących obszaru Osiedla, podjęcie niniejszej uchwały jest uzasadnione.