Co z placem przez CK Zamek?

W związku z informacjami władz miasta dotyczących braku wystarczających środków na budowę tramwaju w ulicy Ratajczaka, a tym samym wstrzymanie inwestycji Rada Osiedla Stare Miasto wnioskuje o rozpoczęcie rewitalizacji placu przed Centrum Kultury Zamek.

Środki finansowe będące w dyspozycji władza miasta powinny pozwolić na przeprowadzenie tej zapowiadanej wcześniej inwestycji. Co istotne pozwoliłoby to na realizację całość prac w tym rejonie, bez konieczności w przyszłości kolejnych utrudnień drogowych czy dla mieszkańców.

Z informacji uzyskanych z Centrum Kultury Zamek inwestycja posiada dokumentację pozwalającą na szybkie rozpoczęcie inwestycji.

Centrum Kultury Zamek jest Dobrym Sąsiadem na Starym Mieście włączającym się w proces rewitalizacji, tym samym rozpoczęcie prac na placu przed tą ważną dla lokalnej społeczności i wszystkich poznaniaków instytucją pozwoli na dalsze oczekiwane działania na rzecz mieszkańców.

Uchwałę przygotował radny Tomasz Dworek

https://ckzamek.pl/artykuly/5325-wyniki-konkursu/

Dziedziniec od strony ulicy Św. Marcin to miejsce, które wpisuje Zamek w przestrzeń miasta. Plac, wykorzystywany jako parking, zgodnie ze zwycięskim projektem ma zostać przekształcony w zielony dziedziniec, miejsce spotkań i inspiracji oraz element realnej rewitalizacji śródmieścia Poznania.

Poza funkcją codziennego odpoczynku CK Zamek będziemy tu realizować program edukacyjny i animacyjny oraz niewielkie wydarzenia muzyczne i teatralne.

Aby zadbać o wysoką jakość rozwiązań, rozpisano konkurs architektoniczny, przeprowadzony w pionierskiej, dwuetapowej formule. I nagrodę otrzymało Aleksander Wadas Studio

W uzasadnieniu wyboru Przewodniczący Sądu Konkursowego mgr. inż. arch. Piotr Kostka podkreślił, że „zwycięska praca konkursowa odpowiedziała wyczerpująco na potrzeby zamawiającego. Pawilon z częścią gastronomiczną i zapleczem socjalnym, wychodzący z aktywnością zamkową na zewnątrz z wyświetlanymi na ledowym ekranie z informacjami o wydarzeniach w Zamku, tworzy strefę zewnętrzną projektowanego założenia. Masywny dach pawilonu nawiązuje do architektury Zamku a domknięty plac pomiędzy Zamkiem i pawilonem, podzielono czytelnie na strefy wypoczynku i reprezentacyjną. Projekt daje dużo możliwości aranżacji przestrzeni placu, w centralnej części umieszczono dysze chłodzące oraz płytkie lustro wody wykorzystywane latem dla ochłody lub zimą jako lodowisko – praca jako jedyna pokazała aranżacje przestrzeni we wszystkich porach roku.

Uznanie Sądu Konkursowego znalazło ciekawe rozwiązanie posadzki z wykorzystaniem starych płyt, uzupełnianych w procesie wykonania nowej posadzki, a także zagospodarowania szarej wody opadowej, świadczące o świadomym podejściu do zrównoważonego projektowania.

Uznanie w oczach Sądu Konkursowego znalazło także szczegółowo opracowane projekty indywidualnych mebli stałych-betonowych, uzupełnianych zaprojektowaną zielenią oraz mobilnych-aluminiowych. Meble miejskie zostały rozmieszczone w sposób przemyślany tworząc przyjemne enklawy na różne okazje. Dodatkowo enklawy te wydzielone zostały, przemyślaną pod kątem zmiany pór roku, całoroczną zielenią.

Share

Zobacz również

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *